För anhöriga

Stöd och rådgivning till föräldrar och andra anhöriga

Är du orolig för att ditt barn, eller något annat barn eller ung vuxen i din närhet, utsätts för sexuell exploatering? Det kan handla om sexuella handlingar mot ersättning, att sälja bilder eller filmer på nätet, eller bli tvingad till något av det. Det kan också handla om att den unga ger uttryck för att den har sex på ett sätt som får den att må dåligt, utan att någon ersättning är inblandad.

Till oss kan du som förälder och annan anhörig höra av dig för att få stöd och rådgivning av Ellencentrets psykologer. Det kan handla om att du vill bolla dina funderingar, be om konkreta råd eller ställa frågor om hur du kan bemöta den unga. Inga frågor är för små eller för stora och du kan ringa eller maila oss." Du är anonym.

Ett undantag gällande anonymitet är om du, i samband med att du kontaktar oss, uppger ditt för- och efternamn samt vilken stad du bor i och det framkommer att ditt barn är under 18 och i en situation som väcker oro. Då behöver psykologen enligt lag kontakta Socialtjänsten. Vi informerar i så fall alltid innan vi gör det. Om du inte uppger ditt namn eller vilken stad du bor i förblir du anonym i den fortsatta kontakten.

Kontakt: 073-697 99 05 och mottagningen@1000mojligheter.se

Några saker du kan tänka på som anhörig när du möter ett barn eller ung vuxen som berättar om att den är utsatt eller som du misstänker är utsatt för någon form av sexuell exploatering:

  • Det är aldrig den ungas fel. Många som utsätts har tankar om att det är deras fel och att de får skylla sig själva. De kan känna mycket skuld och skam, vilket gör att det blir än svårare att berätta. Prata därför med den unga om att skuld- och skamkänslor är vanligt, men att det som hänt inte är hens fel, oavsett om hen ”självmant” gått med på att till exempel träffa någon. Samtycke kan inte köpas och man har aldrig rätt att utnyttja någon som mår dåligt eller står i beroendeposition till en. 

  • Visa att du kan ta emot berättelsen. Det gör du genom att uppmuntra att barnet berättat och genom att ta emot informationen på ett lugnt sätt.

  • Barn och unga berättar ofta om utsattheten för en kompis. Stötta därför också den unga om den har fått reda på att en kompis till den är utsatt. Uppmuntra till att den unga har berättat vidare för dig, att hen gjort rätt och att det inte är ett svek mot kompisen utan tvärtom. Förklara att de inte ska behöva vara själva i situationen och att du finns där för att hjälpa.

  • Berätta om sexköpslagen. Det är olagligt att köpa sex i Sverige. Man får inte betala för sexuella handlingar varken IRL, på nätet, eller för bilder och filmer. Mer material kring just detta samt en film finns här

  • Berätta att hot om och spridning av material är olagligt. Det är vanligt att bli hotad med att material med sexuellt innehåll ska spridas om man t.ex. inte fortsätter träffa en person, vilket kan göra det ännu svårare att sluta träffa personen. Om den unga berättar om att den fått hot riktat till sig: uppmuntra att spara meddelanden eller printscreens på dessa om den unga senare skulle vilja anmäla. Vill den unga inte ha kvar konversationen på sin telefon: erbjud dig att själv förvara bilderna på meddelanden och datum när de skickades. Här kan du få juridiskt stöd via Ellencentret.

  • Om material har spridits: Här kan man få hjälp att ta ner material: Under 18: Ditt ECPAT. Över 18: StopNCII.

  • Den som utsätter kan vara en anhörig. Den som utsätter är inte alltid en främling, utan kan också vara en bekant, en jämnårig kompis, en partner eller anhörig till den unga. Det kan då vara än svårare för den unga att berätta om. Kanske berättar den unga om en del men vågar inte säga allt. Ge den unga tid att berätta i sin takt och hänvisa inte vidare till någon annan vuxen direkt -den unga har valt att berätta för just dig av en anledning.

  • Att ha sex med någon som skadar en. En del unga berättar att någon skadar dom under sex, utan att ersättning finns inblandat. Det händer tyvärr att ansvaret läggs på den unga och att det ses som ett beteendeproblem hos denne istället för att se hen som våldsutsatt. Att skada någon under sex är inte okej och precis som vid sexköp ska ansvaret och skuden placeras hos den som utsätter och man behöver tänka kring skydd och stöd för den unga som blivit utsatt. Många gånger finns en tidigare utsatthet som den unga inte har fått möjlighet att prata om eller få stöd kring. Vi på Ellencentret finns här för att ge stöd både i saker som händer i nutid, och för att få bearbeta saker som hänt i dåtid.