SEX SOM SJÄLVSKADEBETEENDE

Lyssna på texten!

Lyssna på texten!

Träffar du andra som skadar eller förnedrar dig när ni har sex?  

Att skada sig genom sex innebär att man har ett mönster av att söka sig till sexuella situationer som innebär att andra kan utsätta en för psykisk eller fysisk skada. Beteendet orsakar lidande och ångest och andra saker i livet blir påverkade, till exempel att man får svårare att sköta skolan, jobbet eller relationer. 

Att använda sex som ett sätt att skada sig själv kan fylla olika funktioner. För många kan det upplevas som en form av ångestlindring. Det kan innebära att man tar ut sin psykiska smärta genom att söka upp en farlig situation där man blir utsatt för våld och kränkningar, på nätet eller IRL. Att självskada med sex kan också handla om att ha många olika partners trots att man inte mår bra av det, att ta sexuella risker eller att inte skydda sig. Det kan också vara så att man utsätts för våldsamt och förnedrande sex som ett sätt att bekräfta en känsla av att vara mindre värd. 

Sex som självskadebeteende har ofta sin grund i tidigare sexuellt våld. Många av de som har sex mot ersättning har varit utsatta för sexuella övergrepp tidigare i livet, eller varit utsatta för våld i en relation. Våld och sexuella övergrepp kan få svåra konsekvenser, och det är inte ovanligt att den som varit utsatt för sådana övergrepp hamnar i att "självmant" börja söka upp nya förövare. Det kan vara ett sätt att återuppleva övergreppet och på så vis kanske få känna mer kontroll eller göra sin historia mer begriplig. Det kan också vara ett sätt att i stunden slippa minnesbilder från det tidigare sexuella våldet eller för att lindra ångest, självhat och skamkänslor. Även om dessa tankar och känslor kan lätta i stunden, kommer de ofta tillbaka efter självskadebeteendet. I många fall mår man ofta sämre eftersom man blivit utsatt för ännu mer sexuellt våld i och med det sexuella självskadebeteendet.

Det som skiljer sex som självskadebeteende från annat självskadebeteende är att en eller flera andra personer krävs, och att det är den eller de som skadar en. I många fall lägger man sitt liv i någon annans händer och förlorar därmed viss kontroll över situationen. 

Sex som självskadebeteende är ett begrepp som för en del kan hjälpa att sätta ord på det man känner och blir utsatt för, medan andra tvärtom tycker att det känns skuldbeläggande. Det är väldigt viktigt att du som söker stöd och hjälp aldrig blir skuldbelagd eller känner att det är ditt fel att du blivit utsatt. 

Det är viktigt att komma ihåg att det är just någon annan som utsätter och skadar en. Skulden ligger alltid på den som utsätter dig. Det spelar ingen roll om det är du som söker upp situationerna – utsattheten skulle inte kunna existera om det inte fanns människor som var villiga att utnyttja personer som mår dåligt.